Alisca Brass Band

Switch to desktop Register Login

Zenekarunkról


Az Alisca Brass Band nevet 1993-ban vettük fel. Névadónk Bogáncs József zenésztársunk, aki éppen az elmúlt hónapban töltötte be 70. életévét, s jelenleg  is aktív muzsikusunk.

Egyesületi formában 2003. novembere óta működünk, ekkor alapítottuk meg a Szekszárdi Német Nemzetiségi Tűzoltó Fúvószenekar Egyesületet. Karnagyunk Kovács Zsolt, a Liszt Ferenc Zeneiskola trombita tanára. Titkárunk Jávor Zsófia, a gazdasági ügyeket pedig Farkas Attila zenésztársunk intézi. Az elnöki teendőket a megalakulás óta én látom el.

Fő támogatóink a Szekszárdi Német Kisebbségi Önkormányzat, valamint Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Szekszárdi Tűzoltóság és a Tolna Megyei Tűzoltó Szövetség.

Zenekarunk létszáma 30 fő. Kovács Zsolt karnagyunk kemény munkájának köszönhetően folyamatosan épülnek be a fiatal zenészek együttesünkbe. Városunkban kiváló zeneiskola működik, így az utánpótlás biztosított.

Fő célunk a fúvószene népszerűsítése és a ?nagyérdemű?szórakoztatása, akik megtisztelnek bennünket azzal, hogy meghallgatnak minket. Repertoárunkban szerepelnek többek között indulók, keringők, polkák, lendlerek, valamint könnyűzenei művek is.

Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a város által szervezett március 15-i és október 23-i megemlékezéseken mi szólaltatjuk meg a Himnuszt és a Szózatot, s a koszorúk elhelyezése is az általunk játszott zenére történik immár két évtizede.

Minden év tavaszán sor kerül az éves nagykoncertünkre, melyet a Babits Mihály Művelődési Ház Márvány termében tartunk. Idén az átalakítás miatt a Garay János Gimnázium dísztermében szerepeltünk. Ez rendhagyó koncert volt, hiszen minősítő hangverseny is volt egyben. Kettő kategóriában indultunk, s mindkettőben kiemelt arany fokozatot értünk el. Ez a sikerünk egyértelműen Kovács Zsolt karnagy urunk kiváló szakmai munkáját dícséri.

Fentieken kívül évente rendszeresen szerepelünk május elején a katasztrófavédelem és a tűzoltóság által szervezett Flórián napi ünnepségen, a Pünkösdi Fesztiválon, a Szüreti napokon, a Tengelici Kolbásztöltő Fesztiválon és a Német Kisebbségi Önkormányzat által szervezett decemberi gálaesten. Részt veszünk falunapokon, mint legutóbb Bogyiszlón,  illetve felkérésre szívesen adunk térzenét. Augusztusban Kölesden muzsikáltunk.

Többször szerepeltünk Ausztriában, Németországban és Svájcban. Felléptünk Franciaországban és legutóbb ez év júliusában Erdélyben a gyulafehérvári fúvószenekari fesztiválon. Nagy élmény volt mindannyiunk számára. Rendszeres baráti kapcsolatot ápolunk Svájc fővárosának zenekarával, a Metallharmonia Bern együttessel. Májusban ők jártak nálunk, 2013-ban viszonozzuk látogatásukat.

Meg kell említenem 2007. évi nagy sikerünket, amikor elnyertük a Vállalkozók Országos Szövetsége által alapított Tolna megyei Prima díjat.

Jelenleg gőzerővel próbáljuk azt a műsort, mellyel a Szüreti Fesztiválra készülünk. Szeptember 18-án délelőtt 10 órakor lépünk fel a Garay téri színpadon és mintegy egy óra idótartamban szórakoztatjuk az érdeklődőket.