Főtt krumpli, főtt rizs, sült krumpli, nokedli, talán ebben a négyesben összegezhető a kis hazánk köretkínálata. Bármilyen hús mellé a krumplinak sz összesváltozata megy. Annyira megszoktuk a krumplit köretnek, hogy gyakorlatilag már nem is vagyunk hajlandóak mást kipróbálni, pedig valljuk be annyi izgalmas köret recept van, amivel egy kissé fel tudjuk dobni a megszokott ételeinket. Gondoljunk csak a zöldségfélékre, például a lilakáposzta. Ha a lilakáposztát említjük, azonnal eszünkbe jut a lilakáposzta kacsacombbal és naracsmártással kombináció. A párolt lilakáposzta otthoni készítése is nagyon egyszerű, és nagyon hamar elkészíthető.
A párolt lilakáposzta otthoni készítéséhez szükségünk lesz 1 kg gyalult lilakáposztára, 1 ek. zsiradékra, 1 fej lilahagymára, 1 ek. cukorra, 2 tk. almaecetre, 1 tk. őrölt köményre és ízlés szerint sóra. Első lépésben a káposztát besózzuk, összeforgatjuk, majd állni hagyjuk fél órát. Közben a hagymát meghámozzuk, majd a zsiradékon elkezdjük dinsztelni, majd rászórjuk a cukrot és karamellizáljuk. Ha ezzel megvagyunk, akkor hozzáadjuk a káposztát, öntünk alá kevés vizet és elkezdjük párolni, úgyhogy lefedjük fedővel. Időnként azért átkeverjük és ha szükséges, akkor öntünk még alá kevés vizet. Ha teljesen puha a káposzta és elfőtte az összes levét, akkor hozzáadjuk a köményt, az ecetet és ha szükséges, akkor még sózzuk. A párolt lilakáposzta otthoni készítése során figyeljünk arra, hogy a savanyú és az édes ízek optimális egyensúlyba legyenek, ezért ajánlott többször meg kóstolni.