Mindent az alkoholizmusról

Az unokatestvéremmel olyan, mintha édestestvérek lennénk. Együtt nőttünk fel, néhány év korkülönbség van csak köztünk és mindketten sok időt töltöttünk a nagyszüleinknél, nem csak a szüleinkkel, úgyhogy egyfajta erős szövetség alakult ki köztünk már nagyon korán. Aztán ő más városba költözött, amikor egyetemre ment, és meg kellett tanulnunk, hogy a kapcsolatok változnak, alakulnak, de attól a szeretet nem múlik el, csak néhány dolgot már nehezebb összehozni. Én egyelőre még itthon vagyok, de van rá esély, hogy nemsokára én is útra kelek – abban bízom, hogy a továbbiakban is meg fogjuk tudni oldani a rendszeres beszélgetést, és talán a találkozók száma sem ritkul majd radikálisan.

Milyen az alkoholista arc, felismerhető vajon? – jut néha eszembe a kérdés, főleg, amikor a nagypapánkra gondolok, aki alkoholfüggéssel küzdött. A minap a Felépülők oldalán olvastam épp egy érdekes cikket, amikor is bevillant, hogy nem véletlen foglalkoztat ennyire a téma, sajnos érintett voltam, mint hozzátartozó. Akkoriban még nem volt sajnos Felépülők… Ez egy egyedülálló program, ahol 28 napos elvonulással, bentlakásos programmal igyekeznek a szakemberek megmutatni a függőnek, hogyan élhet úgy rendszerben, hogy ha visszatér a természetes közegébe, akkor se tévessze szem elől, hogy szeretne tiszta maradni. Az alkoholista arc szerintem létezik, és beszédes tud lenni: sok évet is tud öregedni az ember a meggyötört vonásai miatt, ha pedig már az egészség, a szervek is károsodnak, az is kihat az arcra és a tekintetre is. Nem akarok az általam jól ismert alkoholista arcra gondolni, de újra és újra felvillan előttem. Azt hiszem, nekünk is jól jött volna egy ilyen lehetőség, főleg mert hozzátartozóként is aktív részei tudtunk volna lenni a dolgoknak. De azért jó tudni azt, hogy más előtt már ott van a lehetőség, hogy változtasson az addigi életmódján. A felepulok.hu nagyon szimpatikus a leírtak alapján, azt pedig külön értékeltem, hogy milyen hasznos bejegyzéseket tesznek közzé a blogos felületükön, nekem legalábbis nagyon izgalmas volt olvasni őket.

 

Mivel tudom, hogy sokan nem tájékozottak az alkoholbetegséget érintő kérdésekkel kapcsolatban, és nem tudják, kihez is fordulhatnak, ha függő van a családban, ezért a Felépülők honlapját bátran merem ajánlani ilyen esetekben. Van kiút, van remény!

nemadmin

nemadmin